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SLOVENIA 

Questionnaire on the Implementation of the HTVI Approach  

 QUESTION RESPONSE 

1 Has your country adopted the hard-to-value 

intangibles (“HTVI”) approach as defined in Chapter 

VI of the TPG? If so, under what legal basis? 

Slovenia does not have any specific domestic rules dealing with HTVI. Under the current rules, the application of the 

arm’s length principle is provided for in Article 16 of the Corporate Income Tax Act, whereby also rules on transfer 

pricing have to be taken into account. In determining the arm’s length principle within the current legal framework, 

the OECD Transfer Pricing Guidelines are used.  

2 If your country applies the HTVI approach, what are 

the conditions for the application of the HTVI 

approach? 

Not applicable. 

3 Are transactions falling within the scope of the HTVI 

approach subject to a transfer pricing analysis 

differing from the one established in Chapter I and 

VI, or to other compliance requirements specifically 

applicable to transfer prices (e.g. domestic anti-abuse 

rules)? 

See answer to question no. 1. 

4 What is the statute of limitations applicable to 

transactions falling within the scope of the HTVI 

approach in your legislation? Does this statute of 

limitations differ from those applicable to other 

transactions? 

No specific rules regarding on statute of limitations are applicable to transactions in scope of the HTVI approach. 

General provisions governing the statute of limitations are provided for in the Tax Procedure Act. The relative statute 

of limitations is 5 years and the absolute statute of limitations is 10 years from when the taxable event occurred. 

5 Can taxpayers request a bilateral or multilateral 

advance pricing agreement (“APA”) for transactions 

falling within the scope of the HTVI approach under 

your legislation? 

Taxpayers can request a bilateral or multilateral advance pricing agreement for all controlled transactions. 
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 QUESTION RESPONSE 

6 What measures exist or approaches have been 

adopted to avoid the use of hindsight (e.g. training of 

tax administrators, internal circulars/informative 

notes)? 

See answer to question no. 1. 

7 Is it possible for your tax administration to make 

adjustments under the HTVI approach in open years 

for closed years? 

There are no special rules for the application of adjustments under the HTVI approach. Generally, adjustments in open 

years for closed years cannot be made unless required by an international convention. 

8 Does your domestic legislation or administrative 

practice allow the tax administration to make 

corresponding adjustments under the HTVI 

approach in open years for closed years? 

See answer to question no. 7. 

9 Is it possible for your tax administration to make 

several adjustments for one single HTVI transaction 

under the HTVI approach? 

Not applicable. 

 

For further information, please see http://www.oecd.org/tax/transfer-pricing/transfer-pricing-country-profiles.htm 
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